De Baskische dorpen

De camping ligt vlakbij opmerkelijke dorpjes, waarvan enkele gerekend worden tot de mooiste dorpen van Frankrijk. Daar moet u dus zeker heen.

Ascain

Ascain, op 5 kilometer met zijn typische labourdine huizen. In het centrum vinden we de fronton, en de kerk in de kenmerkende stijl van Baskische dorpen. Het dorp is tevens bekend dankzij de schrijver Pierre Loti, die deze locatie als inspiratie gebruikte voor zijn werk "Ramuntcho", maar ook Churchill inspireerde tot het schilderen van een aquarel.

Ascain à 5 kilomètres du camping Col Ibardin à Urrugne.
 
Ascain
Ascain à 5 kilomètres du camping Col Ibardin à Urrugne.

Sare

Sare, op 14 kilometer, is gecertificeerd als één van de «mooiste dorpen van Frankrijk». Bezienswaardig zijn hier de grotten, met een rondleiding langs een beveiligd aangelegd parcours, het museum van de Baskische taart, en « Ortillopitz », het huis dat getuigd van de Baskische geschiedenis sinds 1660.

Sare à 14 kilomètres du camping Col Ibardin en Pays-Basque.
 
Sare
Sare à 14 kilomètres du camping Col Ibardin en Pays-Basque.

Ainhoa

Ainhoa, op 22 kilometer, staat op de lijst van de «mooiste dorpen van Frankrijk». Bastidedorp, met labourdine huizen perfect naast elkaar aan beide kanten van de hoofdstraat. Fronton midden in het dorp, en kerk op de lijst voor historische monumenten.

Ainhoa classé parmi les « plus beaux village de France ».
 
Ainhoa
Ainhoa classé parmi les « plus beaux village de France ».

Espelette

Espelette, op 25 kilometer, biedt een combinatie van historisch erfgoed en gastronomie met zijn gevels van de labourdine huizen, traditionele chocolade en beroemde peper, waar hij zijn internationale bekendheid aan te danken heeft.
Meer informatie over het «Rode Goud»
De Espelette peper komt oorspronkelijk uit Mexico. Is in de 16de eeuw in Baskenland geïntroduceerd door een zeevaarder oorspronkelijk uit Getaria, Huan Sebastian ELCANO. Werd eerst gebruikt als medicijn, en verving vervolgens al snel de zwarte peper.

Espelette à 25 kilomètres du camping Col Ibardin à Urrugne en Pays-Basque.
 
Espelette
Espelette à 25 kilomètres du camping Col Ibardin à Urrugne en Pays-Basque.

Op de schaal van Scoville heeft de Espelette peper een waarde van 4, en is daarmee niet sterker van smaak dan peper. Zijn geur is zeer ontwikkeld, daar hij lang in de zon gedroogd heeft. Wordt gebruikt om gerechten meer smaak te geven.
Is tegenwoordig in verschillende vormen verkrijgbaar. Zo vinden we het traditionele koord met gedroogde pepers, maar ook in poedervorm, als puree, gelei, jam en zelfs in combinatie met chocolade! Deze peper wordt sinds 1650 in Espelette verbouwd. De «Espelette peper» is beschermd door een AOC (Franse bescherming) en een AOP (Europese bescherming).